1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за изминалата седмица е 2,54 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за изминалата седмица е 2,54 лв./литър

В по-голяма част от областните центрове цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4 – 3,8%

През анализирания период (18 – 25 април 2012 г.) средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за изминалата седмица е 2,54 лв./литър, с 0,8% по-висока в сравнение с предходната седмица. Най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,42 лв./литър), а на най-високи - във Варна и Смолян (2,72 лв./литър). В по-голяма част от областните центрове цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4 – 3,8%, най-значително в Ямбол. Само в две от областите ценовите стойности се понижават леко спрямо предходния период – Ловеч (с 0,8%) и Смолян (с 1,1%).

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,89 лв./литър, като отбелязва незначително понижение (с 0,01 лв./литър) в сравнение с предходната седмица.

В големите супермаркети олиото се търгува на цени от 2,75 лв./литър (Варна, Пловдив и Шумен) до 2,98 лв./литър (Кърджали и Пазарджик). Понижение на цените се регистрира в четири области, в рамките на 0,9 (Добрич) – 2,8% (Варна). През изминалата седмица единствено в големите супермаркети в София цените на слънчогледовото олио бележат повишение (с 2,3%).

При търговията с олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 3,02 лв./литър, с 0,01 лв./литър по-висока в сравнение с предходния период.

По области, цените на олиото варират от 2,85 лв./литър (Добрич) до 3,15 лв./литър (Видин и Смолян). Леко понижение на цените се регистрира в три области – Бургас, Враца и Ловеч (с между 0,8 и 1%), а повишение в две - Добрич (с 1,8%) и София (с 3,7%).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в другите търговски обекти  са с 0,13 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,35 лв./литър). Изключение правят 3 области, в които цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с 0,04 – 0,05 лв./литър – Търговище, Сливен и Ямбол.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети се регистрира в Пазарджик и Плевен (0,49 лв./литър), а за ДТО – в Пазарджик (0,64лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.