1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта остава непроменена - 2,01 лв./кг

Средната цена на едро на захарта остава непроменена - 2,01 лв./кг

В пет от областите се наблюдава седмично поскъпване на захарта в големите супермаркети

През наблюдавания период (20 – 27 юни 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар се запазват на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта остава непроменена - 2,01 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага на цени от 1,80 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян). В по-голяма част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни седмични изменения на цените на едро, в диапазона от -1,5% в Стара Загора до +2,5% във Враца.

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 2,04 лв./кг (Русе и Стара Загора) до 2,28 лв./кг (Пазарджик). В пет от областите се наблюдава седмично поскъпване на захарта в големите супермаркети, в рамките на 1,9 (Пловдив) – 3,9% (Враца и Монтана). Понижение на ценовите равнища се регистрира в осем области, в границите от 0,7% до 4,6%, най-значително във Варна (с 0,10 лв./кг). Тези разнопосочни ценови колебания не дават отражение върху средната стойност за страната, която остава на ниво от 2,16 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната също остава без промяна – 2,28 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовите граници от 2,08 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Плевен). В пет от областните центрове се регистрират леки седмични изменения на цените - повишение в Благоевград и Търговище (с около 1%), а понижение - в Добрич, Шумен и Кърджали (с между 0,4 и 2,4%).

През изтеклата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,26 лв./кг във Враца. Изключение е област Кърджали, където цената в малките магазини е с 0,05 лв./кг по-ниска в сравнение с големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се отчита в Плевен -  0,34 лв./кг за ГТВ и 0,54 лв./кг за ДТО. В областите Варна, Разград и Русе цените на дребно в големите супермаркети са малко по-ниски от тези на едро (с 0,01 – 0,08 лв./кг).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.