1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на олиото са без значителни изменения спрямо предходната седмица

Средните цени на олиото са без значителни изменения спрямо предходната седмица

На борсите в различните области цените са в интервала от 2,34 лв./литър (Сливен) до 2,75 лв./литър (Варна)

През периода 14 – 21.03.2012 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио както на едро, така и на дребно са без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за изминалата седмица е 2,49 лв./литър, с 0,8% по-висока в сравнение с предходната седмица. На борсите в различните области цените са в интервала от 2,34 лв./литър (Сливен) до 2,75 лв./литър (Варна). В 5 от областните центрове се регистрира леко понижение на цените, в  границите от 0,4% (Кърджали, Разград и София) до 1,2% (Монтана). Повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,4-6,4%, се регистрира в осем от областите. Най-чувствително е поскъпването на олиото на едро в Сливен - с 0,14 лв./литър или 6,4% и в Плевен - с 0,11 лв./литър или 4,8%.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,88 лв./литър, с 0,01 лв./литър или 0,4% по-висока спрямо предходната седмица.

По области, цените на олиото в тези обекти са в интервала от 2,65 лв./литър (Пловдив) до 3,08 лв./литър (Бургас). През изминалата седмица само в шест от областите се регистрира движение на цените спрямо предходния период, като в 5 от тях посоката е нагоре. Най-значително е повишението на цените в Бургас (с 0,16 лв./литър или 5,3%) и Шумен (с 0,10 лв./литър или 4%). Единствено в големите супермаркети в София цените на дребно на олиото отбелязват понижение, което е с 0,05 лв./литър или 1,7%.

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително понижение спрямо предходната седмица – с 0,01 лв./литър до 3,00 лв./литър.

По области, цените на олиото в по-малките магазини са в интервала от 2,81 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в три области. В Пловдив и Добрич олиото се предлага на малко по-високи цени в сравнение с предходния период, съответно с 1,6% (0,05 лв./литър) и 0,4% (0,01 лв./литър). Единствено в ДТО в София цените на дребно бележат спад – с 0,17 лв./литър или 5,2%.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,12 лв./литър, като тази разлика отново е най-голяма в Пловдив (0,45 лв./литър). И през тази седмица изключение правят шест области, където цените в ГТВ са по-високи от тези в ДТО, като отново в Сливен и Ямбол разликата достига до 0,08 лв./литър.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети е регистриран в Сливен (0,64 лв./литър), а за ДТО – в Разград (0,70 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.