1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средният добив от тютюн в община Неделино е 150 килограма от декар

Средният добив от тютюн в община Неделино е 150 килограма от декар

Реколтата е прибрана на 90%

В община Неделино, която е най-големият производител на тютюн в Смолянско, средният добив е 150 килограма от декар. В село Средец, където се сеят най-много площи, реколтата е прибрана на 90%.Качеството е отлично благодарение на подходящите климатични условия през изминалото лято и липсата на градушки през пролетта.

В общината се отглеждат предимно сортовете „Крумовград” и „Джебел басма”, които са сред най-скъпите тютюни.Кампанията по изкупуване на изсушената продукция ще започне в началото на месец ноември. Хаджиев, който е кмет на селото, изрази надежда тази година изкупните цени да са по-високи, защото в последните 10 години цената не е променяна.

„Надяваме се прекупвачите да дадат по-висока цена, с която да компенсираме намаленията на субсидиите”, изрази надежда Хаджиев. Той добави, че почти всяко домакинство в Средец отглежда по 3-4 декара тютюн, като се очаква да се продадат над 100 тона. Подобно е положението в цялата община, като всички населени места отчитат добри количества от културата. Кметът каза още, че фирмите-прекупвачки трябва да предложат мерки за догодина, когато вече държавата няма да плаща субсидии.

 По думите му дали в Родопите ще продължи да се сее тютюн зависи само от фирмите и това, каква цена ще дадат, защото ако няма промяна тютюнът ще спре, както държавните субсидии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.