1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговските обекти в сферата на туризма в Гърция от днес са с намалено ДДС

Търговските обекти в сферата на туризма в Гърция от днес са с намалено ДДС

Мярката има за цел да стимулира потребителското търсене и да увеличи постъпленията в хазната

От днес в Гърция влиза в сила намаление от 23 на 13% на Данък добавена стойност за търговски обекти в сферата на туризма - ключов сектор за гръцката икономика, предаде БТА.

Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене. Намалява се данъкът и за готовите ястия, които се продават в супермаркети. С новата ставка ще се облагат и всички безалкохолни напитки, но само при консумация на място. Няма да има намаление за спиртните напитки, както и за нощните клубове и барове.

Това е първо намаление на данък, прието от тройката международни кредитори на Гърция и неговата цел е да се провери дали ще стимулира потреблението и изваждането на приходи от туризма на светло.

"Казах на тройката кредитори, че ако намалим ДДС от 23 на 13 на сто, ще нараснат приходите в бюджета и ще се намалят данъчните измами. Тройката кредитори не смята така, но прие намаляването на данъка", обясни при обявяването на мярката премиерът Андонис  Самарас.

Той предупреди собствениците на ресторанти, барове и кафенета, че трябва да издават касови бележки, защото ако данъчните измами продължат, то ДДС ще се повиши отново. В случай, че тази мярка се окаже успешна, може да последват и други намаления на данъци, допълни министър-председателят.

Миналата седмица финансовият министър Янис Стурнарас обяви, че министерството на финансите разглежда начини за поощряване на данъкоплатците с определени привилегии, ако представят в данъчните инспекции квитанции за платени от тях стоки и услуги, които доказват съответствието между годишните им доходи и разходи.

По думите на министъра след експерименталното намаляване на ДДС в заведенията от 1 август, което трябва да стимулира потребителското търсене и да увеличи постъпленията в хазната, следващата непосредствена цел е намаляването на осигурителните вноски на гражданите, свеждането на данъчните коефициенти до конкурентоспособно равнище в сравнение със съседните страни, както и намаляване на косвените данъци, веднага щом финансовата ситуация позволи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.