1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговците на плодове и зеленчуци на столичната улица „Граф Игнатиев” са хванати с нарушения при масирана проверка

Търговците на плодове и зеленчуци на столичната улица „Граф Игнатиев” са хванати с нарушения при масирана проверка

Масово не се издават касови бележки

Масово не се издават касови бележки от търговците на плодове и зеленчуци на пазара на ул. "Граф Игнатиев" в София, е установила масирана проверка преди няколко дни на служители на столичната НАП, Агенцията по безопасност на храните, Столичния инспекторат и Общинска полиция, съобщават от приходната администрация.

Акцията е приключила със 17 акта за установени нарушения, като пет от тях са констатирани само в един от обектите. Оказало се, че четирима търговци изобщо нямат касови апарати, а един не е осъществил дистанционна връзка на фискалното си устройство с НАП.

От всичките 25 сергии само четири останали непроверени. За да избегнат проверката, наемателите изоставили стоката си и се скрили. Те обаче ще трябва да се явят в НАП, а обектите им ще бъдат подложени на обстойна проверка допълнително.

В някои обекти е установен укрит оборот от порядъка на 1000 - 2000 лева. Липсвали са и документи за произход на продаваните стоки. Едно от често използваните обяснения от търговците в такива случаи е, че са производители на селскостопанска продукция. В същото време те предлагат богат асортимент от салати, краставици, тиквички, ягоди, череши, мед, които няма как да са отгледани само от тях. 

Засечени са и нарушения на осигурителното законодателство - неподаване към НАП на декларации за осигурените лица, нередовно внасяне на осигуровки. Инспекторите попаднали на търговец, който до момента изобщо не е плащал никакви осигуровки. 

Причина за засиленото присъствие на контролните органи на столичния пазар са множеството сигнали от граждани за нарушения на търговците от пазара, се казва в съобщението на НАП, цитирано от агенция "Фокус".

"За никого не е тайна, че на специализираните тържища и пазари в София се извършват много данъчни, осигурителни и трудови нарушения. Обединяваме усилията на контролните органи, за да сме по-ефективни. От проверките очакваме не само фискален, но и превантивен ефект", казва Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП - София. 

От НАП напомнят, че сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават на телефона на Информационния център на приходната агенция – 0700018700, на цената на градски разговор за цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.