1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата - нагоре

Цената на пшеницата - нагоре

Производители и продавачи очакват цената на зърното да продължи да се покачва

Цената на хлебната пшеница тръгна нагоре, сочат офертите за изминалата седмица на Софийска стокова борса (ССБ). Има направено предложение за покупка на 6000 т пшеница при цена от 220 лв./т (с включен превоз до пристанище). Тази цена към момента е изгодна за продавачите, като се има предвид, че до миналата седмица офертите „купува“ за жито не надминаваха 200 лв./т, а тези дни средната цена (преизчислена в лева) за пшеницата в Европа е около 204 лв./т. Насрещни оферти за продажба на жито обаче няма.

Според запознати вероятната причина за това е, че производители и продавачи очакват цената на зърното да продължи да се вдига. В тази връзка наблюдатели на стоковите пазари съобщиха, че тенденцията за вдигане на цената на житото засега не е стабилна и може да се обърне, а и евентуалното покачване в близките месеци няма да е с повече от 20-30%.

Другите големи по обем оферти за зърно на ССБ през седмицата са за продажба, също на 6000 т, на фуражен ечемик при цена от 205 лв./т и на царевица – за 215 лв./т. Посочените цени, особено за ечемика, са над средните за Европа към момента, и то с 10-15%, затова е разбираемо, че сделки няма.

Сключена е сделка за маслодаен слънчоглед и, въпреки че количеството е малко, показателно е, че цената му за седмица се е вдигнала с 20 лв./т до 380 лв./т. Подобна тенденция тези дни има и в Европа.

През последните дни котировките на суровото олио в Ротердам и на захарта в Лондон се повишиха с около 3,5%, като те са съответно 850 долара/т и 597 евро/т.

 

 

Етикети ССБ, цена, зърно
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.