1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата падна до 235 лв./т, оферти няма

Цената на пшеницата падна до 235 лв./т, оферти няма

Производителите чакат зърното да поскъпне през зимата

 

 

ЕК обяви за интервенционното изкупуване на зърно по цена от 101 евро/т, когато пазарната му цена падне под посочената

Оферта за продажба на доста голямо количество пшеница - 15 хил. т, при цена от 235 лв./т беше предложена миналата седмица на Софийската стокова борса (ССБ), но насрещни оферти за покупка нямаше. Тази цена към момента е изгодна за купувачите, като се има предвид, че към днешна дата котировките на хлебното зърно на борсата в Будапеща (където цените на зърното са около средните за Европа) са 243 лв./т, а на царевицата - 165 лв./т.

Причината за липсата на интерес към купуване се дължи на наличността на големи количества жито в страната вследствие на високата реколта, независимо че вече известни количества са изнесени в чужбина. Напоследък обаче и в Европа е намаляло търсенето на зърно, въпреки че има очаквания, както е традиционно, през пролетта и зимата цената на зърното да се покачва в една или друга степен. За тази година обаче не е сигурно, че ще има покачване - или то ще е малко, съобщи Investor bg.

Явно се допуска и още по-голям спад на цените, поради което наскоро ЕК обяви за интервенционното изкупуване на зърно по цена по 101 евро/т, когато пазарната му цена падне под посочената, коментираха експерти.

Тази възможност пък вероятно е другата основна причина за липсата на оферти за покупка на зърно - търговците изчакват евентуално още по-голям спад на цената му.

Според запознати от бранша финансовото положение на част от производителите на пшеница в страната изобщо не е завидно, защото те задържаха умишлено пшеницата първите 1-2 месеца след прибирането й, изчаквайки вдигането на цената над 250-260 лв./т - а цените, напротив, паднаха.

Възможно е част от производителите на зърно да нямат достатъчно средства за сеитба и отглеждане на следващата реколта, защото цените на земеделските консумативи не падат със същите темпове, а имат и кредити за връщане. Не случайно ЕК разреши за следващата година по-големи възможности на субсидиране на земеделците от националните бюджети на страните от ЕС.

На ССБ през  миналата седмица бяха реализирани сравнително големи обороти от общо над 10 млн. лв., най-вече от сделки на едро с горива.

Сделките за покупка на: бензин А 95Н са за 1590 лв./1000 л и 1683 лв./т; бензин А 98Н - за 1730 лв./1000 л; дизелово гориво - за 1573 -1710 лв./1000 л; нафта за отопление - за 1585-1611 лв./1000 л.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.