1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на основните хранителни продукти остават без съществена промяна тази седмица

Цените на основните хранителни продукти остават без съществена промяна тази седмица

Леко поскъпване се наблюдава при захарта

Цените на основните хранителни продукти остават без съществена промяна тази седмица (12 октомври - 19 октомври). Леко поскъпване се наблюдава при захарта, леко поевтиняване при агнешкото и пилешкото месо. Това сочат данните от седмичния отчет на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Захар

През последните седем дни средната цена на едро на захарта се е повишила с 1 стотинка. На килограм на едро бялата кристална захар се е търгувала за 2,27 лева. Най-евтино е можело да си купите захар на едро в Добрич - 2,13 лева, а най-скъпо се е продавала в Разград - 2,40 лева. Най-голямо поевтиняване има в Сливен - 5 стотинки, а най-чувствително поскъпване се наблюдава в Ямбол - 6 стотинки.

На дребно, в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на захарта е била 2,38 лева. Това е с 1 стотинка по-евтино от миналата седмица. Ценовият интервал е 2,22 лева (в Добрич) до 2,55 лева (във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Най-голямо поевтиняване има в София - 7 стотинки, а най-голямо поскъпване - в Шумен (5 стотинки).

В другите търговски обекти (ДТО - малки квартални магазинчета и бакалии) средната цена е 2,43 лева, като поевтиняването тук е отново с 1 стотинка средно. Най-евтино се е продавала захарта в Благоевград и Кюстендил - по 2,30 лева за килограм, а най-висока е била цената в Шумен - 2,65 лева. Поевтиняване има в София, Враца и Монтана - 2 стотинки, а повишение не е отчетено.

Олио

И през тези седем дни (12.10.-19.10.11) средната цена на олиото у нас остава непроменена на седмична база - 264 лева за литър. Във Враца и Ловеч цената на едро е била най-ниска - 2,49 лева, а в Русе и Шумен е била на-висока - 2,88 лева. В Шумен е отчетено най-голямо поскъпване - 6 стотинки, а във Варна е записано най-голямото поевтиняване - 7 стотинки.

В търговията на дребно в ГТВ средната цена на олиото е 2,98 лева на литър - с една стотинка по-скъпо от предната седмица. Предлагането е в ценовите граници 2,80 лева (Велико Търново и Габрово) до 3,23 лева (София). Най-голямо поскъпване има в Шумен - 35 стотинки и Добрич - 31 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Кюстендил и Благоевград - по 30 стотинки.

При ДТО средната цена през последните седем изследвани дни е 3,06 лева, което е с 2 стотинки по-евтино. Ценовият диапазон е 2,83 лева (Велико Търново и Ловеч) до 3,38 лева (Перник). И тук най-сериозното поевтиняване е в Благоевград и Кюстендил - 37 стотинки, а най-голямото поскъпване е в Шумен - 10 стотинки.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.