1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на основните хранителни продукти остават без съществена промяна тази седмица

Цените на основните хранителни продукти остават без съществена промяна тази седмица

Леко поскъпване се наблюдава при захарта

Цените на основните хранителни продукти остават без съществена промяна тази седмица (12 октомври - 19 октомври). Леко поскъпване се наблюдава при захарта, леко поевтиняване при агнешкото и пилешкото месо. Това сочат данните от седмичния отчет на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Захар

През последните седем дни средната цена на едро на захарта се е повишила с 1 стотинка. На килограм на едро бялата кристална захар се е търгувала за 2,27 лева. Най-евтино е можело да си купите захар на едро в Добрич - 2,13 лева, а най-скъпо се е продавала в Разград - 2,40 лева. Най-голямо поевтиняване има в Сливен - 5 стотинки, а най-чувствително поскъпване се наблюдава в Ямбол - 6 стотинки.

На дребно, в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на захарта е била 2,38 лева. Това е с 1 стотинка по-евтино от миналата седмица. Ценовият интервал е 2,22 лева (в Добрич) до 2,55 лева (във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Най-голямо поевтиняване има в София - 7 стотинки, а най-голямо поскъпване - в Шумен (5 стотинки).

В другите търговски обекти (ДТО - малки квартални магазинчета и бакалии) средната цена е 2,43 лева, като поевтиняването тук е отново с 1 стотинка средно. Най-евтино се е продавала захарта в Благоевград и Кюстендил - по 2,30 лева за килограм, а най-висока е била цената в Шумен - 2,65 лева. Поевтиняване има в София, Враца и Монтана - 2 стотинки, а повишение не е отчетено.

Олио

И през тези седем дни (12.10.-19.10.11) средната цена на олиото у нас остава непроменена на седмична база - 264 лева за литър. Във Враца и Ловеч цената на едро е била най-ниска - 2,49 лева, а в Русе и Шумен е била на-висока - 2,88 лева. В Шумен е отчетено най-голямо поскъпване - 6 стотинки, а във Варна е записано най-голямото поевтиняване - 7 стотинки.

В търговията на дребно в ГТВ средната цена на олиото е 2,98 лева на литър - с една стотинка по-скъпо от предната седмица. Предлагането е в ценовите граници 2,80 лева (Велико Търново и Габрово) до 3,23 лева (София). Най-голямо поскъпване има в Шумен - 35 стотинки и Добрич - 31 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Кюстендил и Благоевград - по 30 стотинки.

При ДТО средната цена през последните седем изследвани дни е 3,06 лева, което е с 2 стотинки по-евтино. Ценовият диапазон е 2,83 лева (Велико Търново и Ловеч) до 3,38 лева (Перник). И тук най-сериозното поевтиняване е в Благоевград и Кюстендил - 37 стотинки, а най-голямото поскъпване е в Шумен - 10 стотинки.

Брашно

Средната цена на брашното на едро е 90 стотинки на килограм - такава, каквото беше и през предходната седмица. По области предлагането е широк ценови диапазон - 66 стотинки във Враца до 1,03 лева в Силистра. Най-голямо поскъпване има в Кърджали, Силистра и Сливен - 2 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Хасково, Велико Търново и Пловдив - отново 2 стотинки.

В ГТВ средната цена на дребно е била 1,06 лева. В големите супермаркети най-евтино се е продавало брашното в Добрич (92 стотинки), а най-скъпо - в Благоевград и Кюстендил (1,22 лева). Най-голямо поевтиняване има в Пазарджик - 2 стотинки, а най-голямо поскъпване - в Благоевград и Кюстендил - по 5 стотинки.

При търговията в ДТО средната цена на брашното е била 1,14 лева. Ценовият диапазон е бил в рамките на 98 стотинки (Варна) до 1,27 лева (Благоевград и Кюстендил). Най-голямо поевтиняване има в Монтана - 5 стотинки, а в Благоевград и Кюстендил има най-голямо поскъпване - 2 стотинки.

Яйца

И тук промяна в средната цена на едро няма - яйцата размер M на едро са се търгували за 17 стотинки. Ценовият диапазон е от 16 стотинки (Хасково, Пловдив, Плевен, Кърджали, Велико Търново и Бургас) до 20 стотинки (Варна). Най-голямо поевтиняване има в Благоевград, Бургас и Разград - 1 стотинка, като единствено в тези три области има поевтиняване, а най-голямо поскъпване - във Варна, Враца и Добрич - 1 стотинка, като отново само в тези три области има поскъпване.

В ГТВ средната цена на яйцата размер M е била 22 стотинки - без промяна спрямо предната седмица. Най-ниска цена е отчетена в Шумен - 18 стотинки, а най-висока - в Разград (28 стотинки). Поскъпване има само в Шумен - 1 стотинка, а поевтиняване - в Перник и София (1 стотинка).

При ДТО средната цена на яйцата размер M е била 21 стотинки - също без промяна спрямо предходната седмица. Най-евтино са се търгували яйцата в Шумен - 17 стотинки, а най-скъпо - в Перник и Враца (23 стотинки). Поскъпване има във Варна - 1 стотинка, а поевтиняване - в София (1 стотинка). Това са и единствените две области с промяна в цената.

Агнешко месо

С 5 стотинки е поевтиняло цялото агне през периода 12.10 - 19.10.11. Средната цена е била 12,20 лева на килограм. Диапазонът е сравнително широк - от 11 лева на килограм в Сливен и Ямбол до 13,90 лева във Варна. В Добрич е отчетено единствената промяна в цената - поевтиняване, което обаче е доста голямо - 76 стотинки.

На дребно, в ГТВ, средната цена е от 13,38 лева на килограм - с 3 стотинки по-малко, отколкото през предходната седмица. Най-евтино е вървяло цялото агне в Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен - 13,25 лева, а най-скъпо - в Бургас (13,89 лева). Реална промяна на цената няма в нито една област.

При ДТО средната цена е била 12,95 лева - с 15 стотинки по-евтино от предходния изследван период. Най-евтино се е продавало цялото агне във Варна - 12,45 лева, а най-скъпо - в Ловеч (13,18 лева).

Пилешко месо

Пиле - замразено

Средната цена на едро на замразеното пилешко месо през последните седем дни е 3,82 лева на килограм. Това е с 1 стотинка по-малко спрямо предходната седмица. Ценовият диапазон варира от 2,95 лева (Монтана) до 4,50 лева (Шумен). Най-голямо поевтиняване има в Пловдив - 8 стотинки, а най-голямо поскъпване има в Сливен - 10 стотинки.

При ГТВ средната цена на замразеното пиле е 4,27 лева на килограм - с 3 стотинки по-ниска цена на седмична база. Най-евтино се е продавало замразеното пиле в Шумен (3,50 лева), а най-скъпо - във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен - по 4,55 лева на килограм. Най-голямо поевтиняване има в Благоевград и Кюстендил - 20 стотинки, в София е 19 стотинки. Поскъпване няма в нито една област.

В ДТО средната цена на дребно е 4,31 лева на килограм - 1 стотинка по-малко от предходната седмица. Ценовият диапазон е 3,98 лева (Търговище) до 4,90 лева (Ловеч). Поевтиняване има единствено в София, но то е доста сериозно - 49 стотинки. Поскъпване няма никъде.

Пиле - прясно, охладено

Средната цена на едро на прясното пилешко месо през последната седмица е 4,37 лева на килограм - без промяна. Най-евтино на едро се е продавало пилешкото в Търговище (3,80 лева), а най-скъпо - в Габрово и Плевен (4,65 лева). Промяна в цената има само в София и Хасково - съответно 2 стотинки по-скъпо и 5 стотинки по-евтино.

На дребно в ГТВ средната цена на прясното пиле е била 4,96 лева на килограм - с 1 стотинка по-скъпо от предходната седмица. Ценовият диапазон е 4,34 лева (Перник) до 5,49 лева (Бургас). Най-голямо поевтиняване има в Благоевград и Кюстендил - по 25 стотинки, а най-голямо поскъпване - във Варна (15 стотинки).

При ДТО средната цена на прясното пиле е 5,07 лева на килограм - 2 стотинки по-евтино на седмична база. Диапазонът в цените е 4,78 лева (Сливен) - 5,45 лева (Кюстендил). Промяна в цената има в Стара Загора (20 стотинки по-евтино) и в Шумен (5 стотинки по-евтино).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.