1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Унищожиха 5265 броя сливов посадъчен материал внос от Сърбия

Унищожиха 5265 броя сливов посадъчен материал внос от Сърбия

Изготвена е нотификация по фитосанитарната система за бързо уведомяване EUROPHYT

Заловена и унищожена e партида от 5265 броя сливов посадъчен материал внос от Сърбия за търговската мрежа в страната, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

При осъществяване на задължителния граничен фитосанитарен контрол при внос на посадъчен материал на ГКПП Калотина, граничните фитосанитарни инспектори са взели проби за лабораторен анализ в Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) и са поставили пратка от 9000 бр. овощен посадъчен материал от сливи, круши, череши, орех под карантина до излизане на резултатите от лабораторията.

След извършване на лабораторните анализи от специалистите на ЦЛКР е установена зараза от карантинния за страната вредител „РРV+” вирус причиняващ болестта „Шарка по сливата” в партида от 5265 броя сливов посадъчен материал.

Фитосанитарните инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - София са предприели задължителните, съгласно фитосанитарното законодателство мерки, а именно унищожаване на заразената партида. Унищожаването е извършено чрез нарязване и изгаряне. Изготвена е нотификация по фитосанитарната система за бързо уведомяване EUROPHYT.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.