1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В хлебопроизводството има зверска конкуренция, а не картели

В хлебопроизводството има зверска конкуренция, а не картели

В страната има над 3 000 хлебопроизводители

Конкуренцията в производството на хляба е толкова голяма, че картелно споразумение никога не може да има, каза за Агенция „Фокус” председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ) Борис Инчев. „В България има достатъчно големи производители, но конкуренцията между нас е толкова остра, че самата идея за картелно споразумение е абсурдна. Цените на хляба обективно са паднали и в момента, но те не са се вдигнали пропорционално на увеличението на цените на зърното, нито ще паднат заради някакво намаление”, обясни той.

В бранша съществува много голямо напрежение точно от това, че въпреки големите инвестиции, цените са много ниски спрямо европейските. Цените на хляба у нас са най-ниските в Европа, твърди Инчев - за разлика от цените на кравето масло, кашкавала и сиренето, където са почти като европейските.

„Ако си позволите да задържите малко по-висока цена от конкурента, вие моментално сте заминал. Ние вчера имахме събиране на нашата браншова камара, където сме се събрали големите хлебопроизводители (10 големи и 30-40 по-малки предприятия) - ами трябва да ви кажа, че никой не дойде от колегите, ние не можем по една или друга причина да се гледаме в момента, ние не си вдигане телефоните помежду си, а те ми говорят за картелни споразумения. Конкуренцията е толкова голяма, че се мъча да накарам колегите да си кажат добър ден и да не си палят бусовете... Не искам да говоря за какви цени става дума някъде из страната, защото ме е срам - цени, които са драстично ниски”, призна Инчев.

КЗК непрекъснато проверява цените на хляба, посочи още той. Председателят на браншовата камара даде за пример, че преди три-четири години КЗК е осъдила фирмата, в която работи той за много висока сума, заради формирани много ниски цени. „След това ние естествено спечелихме делото срещу тях. В производството на хляба става дума не за картели, а за зверска конкуренция”, посочи Инчев.

Инчев коментира, че в действителност цената на зърното е паднала под 200 лв. на борсата, но цената на хляба не се определя само от този фактор. От друга страна пазарът на хляб у нас се саморегулира, а в страната ни има над 3 000 хлебопроизводители, които няма как да се картелират.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.