1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В нова фаза навлиза търговската война между САЩ и Турция

В нова фаза навлиза търговската война между САЩ и Турция

В някои страни от ЕС се чуват все повече гласове в подкрепа на турската икономика

В нова фаза навлиза търговската война между Съединените щати и Турция, след като Анкара подаде официална жалба пред Световната търговска организация срещу политиката на Вашингтон.

Турското правителство смята за несправедливо, че Съединените щати наложиха наказателни мита за вноса на алуминий и стомана от Турция в размер на 50 процента. Затова Анкара поиска Световната търговска организация да започне арбитражна процедура. В подобна ситуация правилата предвиждат на спорещите страни да се дадат 60 дни време да преговарят и да стигнат до взаимноизгодно решение.

Американският президент Доналд Тръмп предприе мерките срещу Турция, след като властите в Анкара отказаха да освободят американския пастор Андрю Брансън, обвинен в подкрепа на проповедника Фетхуллах Гюлен, смятан от Ердоган за подбудител на опита за преврат преди две години. В отговор, Турция удвои митата за различни американски продукти, сред които автомобили, алкохолни напитки, козметика, тютюневи изделия, ориз и хартия.

В същото време в някои страни от Европейския съюз се чуват все повече гласове в подкрепа на турската икономика. В Германия в тази посока се изказаха социалдемократите, по-малкият коалиционен партньор в кабинета на Ангела Меркел. Самата Меркел все още се въздържа да окаже финансова помощ на Анкара. Против е и еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер. "Подкрепа за Турция може да окаже, ако изобщо се наложи. Но това ще направи Международният валутен фонд, но не Германия или Европейският съюз", категоричен е Йотингер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.