1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Смолянско манатарката достигна рекордни цени

В Смолянско манатарката достигна рекордни цени

Килограм първо качество в пунктовете се изкупува за 11 лв.

Рекордни цени достигна манатарката в Смолянско. Килограм първо качество  в пунктовете се изкупува за 11 лв., а второто качество на гъбата е 5 лева. На 1 лв. изкупуват третото качество.

От началото на гъбния сезон в Родопите това е най-високата стойност на манатарката, като през пролетта цената й бе едва 5-6 лв. за килограм. Дори и през сухия период на лятото, когато гъбата бе изключителна рядкост, цената бе 3-4 лева. Една от причините за високите изкупни цени е приближаването на зимата и спиране развитието на популациите. Въпреки високите цени, в пунктовете се приемат минимални количества от горските продукти, тъй като първият сняг рязко прекъсна развитието на различните видове гъби.

Освен манатарка в момента се изкупуват и пачи крак за 2 лв. килограма, златист пачи крак на 3 лв., сърнела за 2 лева. По-рядко се изкупуват режийка, овчи крак и тръбенка. Най-евтино се изкупува панчужката. Характерната само за есента гъба се приема на 40 ст. килограма, но за сметка на това от нея има огромни количества, тъй като се среща почти навсякъде.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.