1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Винен туризъм ще развиват в България

Винен туризъм ще развиват в България

Маршрутите на винените турове са очертани от двама специалисти меркетолози

След сериозна изследователска дейност в България са очертани няколко пътя на виното, които съчетават в себе си посещението на качествени винарни в България с обиколка из историческите, културни и религиозни забележителности на страната. Това стана ясно по време на пресконференция на Държавната агенция по туризъм (ДАТ), предаде Агенция „Фокус”.

Маршрутите на винените турове са очертани от двама специалисти меркетолози от Франция – Клод Самсон и Паскал Тето. Председателят на ДАТ Анелия Крушкова заяви, че в нашата страна има много хора, които разбират от вино, но вероятно не са толкова много, тези които разбират от маркетинг на виното и именно затова са поканени чужденци. „Самият туристически продукт е непознат и нов. Направена е инвентаризация на ресурсите, проучване на винарските центрове, оценка на инфраструктурата, селектиране на изби във всички райони на винопроизводство.

Бяха изследвани 51 винопроизводители на качествени вина. Три са експедициите за посещение на място. Бяха посетени над 25 изби и над 35 туристически и исторически атракции, които се намират в района на избите”, обясни тя. След това са създадени осем маршрута за различни целеви групи и туристи.
Предлагането на този туристически продукт ще започне, когато туроператорите решат да започнат да предлагат винен туризъм и да включат в пакетите си създадените вече винени турове. Създаването на туровете струва на Агенция по туризъм 15 000 евро

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.