1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зеленчуците поевтиняват сезонно

Зеленчуците поевтиняват сезонно

Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на картофите от старата реколта

Наблюдава се характерното за сезона намаляване на цената на голяма част от зеленчуците. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец май 2011 г. на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на картофите от старата реколта, зрелия чесън, ябълките и лимоните, като картофите и чесънът поскъпват с около 7%, а ябълките и лимоните с около 10%.

Спад на месечна база е отчетен при цената на яйцата и при цената на едро на слънчогледовото олио, а с около 2-3% се покачва цената на месните произведения. Стабилизиране и леко движение надолу се наблюдава при някои млечни произведения и при цената на брашното.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта ( с 61% ), олиото ( с 40% ) и брашното ( с 49%). През май 2011 г. в сравнение с май 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите ( с 75% ), чесъна и ябълките ( с по 50% ).

Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година. Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на май, спрямо предходната, показва, че най-значително поевтиняване се наблюдава при ягодите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето.

През седмицата е регистрирано повишение на цената на лимоните ( около 12% ), доматите от внос ( около 6% ), и бананите ( около 2% ). Низходящата тенденция при движението на кривата на индекса, която се наблюдава от средата на април се запазва и през месец май, като стойностите стъпват на ниво от около 2.000 пункта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.