1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделските производители във Великотърновско са в готовност за протести

Земеделските производители във Великотърновско са в готовност за протести

От НАП налагат санкции при продажби под себестойността

Ако земеделските производители не получат обещаните 148 млн. лв. доплащания на декар към европейските пари от бюджета, ще преминат към протестни действия. Това заяви пред радио Фокус Дойка Петрова, председател на Областния съвет на земеделските кооперации във Велико Търново. Тя допълни, че в момента държавата започва да изкупува зърно при цена 198 лева за тон, но тази изкупна цена удовлетворява единствено кооперациите, в които добивът от зърно е около 600 килограма от декар. Тази цена покрива себестойността, но при тези кооперации, при които добивът е по-нисък, не могат да се съгласят на такава цена. Дойка Петрова посочи, че повечето от кооперациите все още не са продавали, като разполагат с 3 000 – 4 000 тона зърно. Председателят на Областния съвет на земеделските кооперации посочи, че ще се настоява да се приеме средна цена, която да удовлетвори хората с по-ниски добиви.

По думите на Йордан Косев от земеделската кооперация в село Янтра, община Горна Оряховица, изкупната цена на зърното в момента е много ниска.”Не сме убедени, че ще има субсидия за декар земеделска земя, миналата година бяха 14 лева на декар, сега се говори за 22 лева”, каза Косев. Той допълни, че колегите му ще настояват за коригиране на изкупната цена на зърното. “Не може да продаваме пшеница за 18 стотинки без ДДС, това е под себестойността, от НАП налагат санкции, че сме продали под себестойността”, каза Косев. Според него малките кооперации не може да си позволят да допуснат залежаване на зърното, тъй като не разполагат с големите бази на едрите прекупвачи. Това ще увеличи разходите на кооперациите, защото с есента идват и вредителите по зърното и са нужни средства за пръскане и обеззаразяване.

“Тази година усилено се говореше, че реколтата ще бъде много добра, добивите високи и с добри показатели, после след като прибрахме продукцията, запяха друга песен”, каза Йордан Косев. Той обаче посочи, че основна трудност пред земеделците, е изключително високата цена на торовете. Амониевата селитра например поскъпна от 280 на 680 лева само за година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.