1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 17-килограмовa диня в Шуменско грабна приза "шампион"

17-килограмовa диня в Шуменско грабна приза "шампион"

По време на празника имаше кулинарна изложба

Диня с тегло почти 17 кг спечели надпреварата за най-голям сладък плод на традиционния празник на дините в шуменското село Салманово.  Атрактивният фестивал се организира за 28-ми път и по традиция събира стотици гости в края на отпускарския август в селото, което е прочуто с хубавите си любеници.  

И тази година собственици на бостани от целия регион пристигнаха на традиционния динен фест в село Салманово, за да премерят майсторлъка си в отглеждането на сладките плодове. Победител в оспорваната надпревара стана Тодор Митев от село Радко Димитриево.  Отгледаната от него диня закова кантара на 16,890 кг и беше безспорен рекордьор на празника. Тодор Митев е бивш военен, който сега се занимава със зеленчукопроизводство. От три години той произвежда дини.

В надпреварата на динения фест на второ място се класира 9-годишният  Кристиян Колев, който се състезава с отгледана в бостана на баща му диня с тегло 14 кг и половина. Най-малкият участник в празника, 4-годишният Йордан, спечели третото място с диня, тежка 13,195 кг.  Друга атракция на празника е традиционното състезание за най-бързо ядене на диня, в което се включиха много участници. Дефилето на динени фенери пък както всяка година развихри фантазията на децата от селото. Организаторите бяха подготвили и кулинарна изложба, а настроението на гостите се поддържаше от изпълнения на вокални и танцови фолклорни състави от региона.

 

 

 автор: Йордан Йорданов

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.