По време на празникът ще има занаятчийска демонстрация
Фестивал, посветен на сиренето "Горгондзола" стартира днес в град Горгондзола, който се намира близо до Милано, Италия. Празникът ще продължи до 16 септември 2014 година. По време на фестивалът ще има занаятчийска демонстрация и дегустация за посетителите. Малкото градче е известно именно със своята продукция, откъде идва и името на млечния продукт.
"Горгондзола" е вид италианско меко сирене с благородна плесен, с 48 % масленост и контролирано наименование на произход. Спада към групата на сините сирена. Има специфична, дебела, червеникава кора, която е прошарена със сиви петна плесен. Вътрешността на сиренето е бяла до светло жълта, изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен. Деликатесът има пикантен и ароматен вкус със сладки нотки, който се дължи на дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл и богатата флора по повърхността.
Произвежда се на цилиндрични пити с тегло от 6 до 13 кг.