1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Изложба с калоферска дантела откриват за 8-ми март в Добрич

Изложба с калоферска дантела откриват за 8-ми март в Добрич

Експонатите са част от богатата колекция на Лалка Чалъкова

Над 100 ръчно изработени плетива с прочутата калоферска дантела ще видят добричлии в изложба под наслов "Бяла магия". Изложбата се открива на 8 март от 12.00 часа в Етнографска къща. Експонатите са част от богатата колекция на майсторката на дантели Лалка Чалъкова, предаде dariknews.bg.

Авторката има 8 изложби зад гърба си, няколко от които в Добрич. Родена е в Карлово, а тайната на плетенето е усвоила от леля си, която пък е наследила занаята от своята прабаба.

В края на 19 век в Калофер се открива първото и единствено у нас училище за дантели. Там, от пренесените няколко европейски сплитки, калоферки сътворяват над 110 нови плетки с оригинални мотиви.

В изложбата "Бяла магия" Лалка Чалъкова представя уникални покривки, пана, тишлайфери, апликации, икони и кръстове. Експозицията включва калоферски, руски, немски модели и такива, рисувани от сина намайсторката. Тя притежава 240 совалки, с които изплита моделите. До момента не е продавала свои произведения, въпреки, че според познавачи, цената на уникална плетена покривка от брюкселска дантела в Европа стига до 28 000 долара.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.