Таня Цветкова произвежда играчки на българския пазар от 10 години. Тя залага на природни материали не само защото са рециклируеми, но и защото всяко едно изделие от тях е уникално по рода си
Коледните базари в цяла Европа предлагат изобилие от украшения и играчки, кулинарни изкушения, греяно вино и пунш. Те имат многовековна традиция. Сведенията показват, че първият такъв е отворил врати във Виена през 1294 година. Едва през 16-ти век обликът на Коледния пазар се доближа до сегашният. Той се е провеждал през декември и на него се предлагали джинджифилови хлебчета и сладки. Базарът бил запазено място само за малки търговци. Съвременният Виенски базар официално е открит през 1764 година. Днес, най-популярни са Коледните пазари в Западна Европа и Скандинавските страни. У нас, интересът става все по-голям. Български производители сместват традиционните християнски обичаи с характерно български изделия.
Дрянът е символ на здраве. У нас, според традициите, на първият ден от новата година, ергените и децата сурвакат по-възрасните с дрянов клон.
Неизменна част от Коледните пазари са местните храни, тестените и сладките изкушения. У нас се срещат различни видове наденички и гулаж. Сред сладките, потребителите могат да избират между захарни бонбони, бисквити, чуроси и коминчета. Ива Тодорова прави коледни козуначени коминчета у нас от 8 години насам.
Козуначеното коминче обикновено се посипва с канела. Вътрешността му се пълни с крем, шоколад, сладко или сладолед. Българските потребители най-много харесват шоколадовият пълнеж, разказва Ива Тодорова.
Най-известните коледни базари в Европа са във Виена – Австрия, в Страсбург – Франция и в Кьолн – Германия. Всяка година те привличат огромен брой туристи с вкусна храна, ръчно правени играчки и празничка атмосфера.
Видео по темата: