1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кукерски празник организират в силистренското с. Кайнарджа

Кукерски празник организират в силистренското с. Кайнарджа

Предвиден е конкурс за саморъчно изработена маска

Кукерски празник организират в с. Кайнарджа на Сирни заговезни. Това каза Валентина Токушева, председател на настоятелството при читалище „Отец Паисий 1942”, цитирана от Агенция "Фокус". В проявата, предвидена от 14,30 часа днес, се очаква да участват предимно местни млади хора и група от близкото село Средище, като идеята е да се запази традицията на Сирни заговезни да излязат кукери на мегдана, обясни Валентина Токушева. Тя уточни, че желанието на организаторите е все повече подрастващи да се включват в празника.

Предвиден е конкурс за саморъчно изработена маска, като ще бъдат отличени тези, които са най-близко до елементите на традиционния местен костюм. За село Кайнарджа е характерна изработката на кукерска маска от заешка кожа, обясни Валентина Токушева. Всеки участник избира по какъв начин да се представи - с подскоци или с въртене на сабя.

Празникът завършва с традиционно кукерско хоро. Минали години са организирали прескачане на огън и хамкане с халва, но тъй като зрителите са били повече от участниците, тази година тези практики няма да бъдат включени в празника, отбеляза Валентина Токушева. Тя допълни, че в селото по-силни са коледарските групи. По думите й много са проявите, залегнали в календара на местното читалище, но все по-трудно става осъществяването им по начина, по който това е ставало в близкото минало.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.