1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На Еньовден ивайловградчани отварят своите домове за гости и туристи

На Еньовден ивайловградчани отварят своите домове за гости и туристи

Събитието тази година ще се проведе на 22 и 23 юни

На Еньовден ивайловградчани отварят своите домове за гости и туристи. Събитието, събрало в едно слънцето на Тракия, с опияняващия дъх на билки и вино, тази година ще се проведе с организационната подкрепа на община Ивайловград на 22 и 23 юни. Домакините на отворените за посещение къщи ще се нагърбят с приятната  задача да посрещнат всеки желаещ да посети дома им с вкусна гозба и сладка раздумка. Всеки приемащ гости дом ще бъде маркиран със специален знак, а на гостите на града ще бъдат раздадени карти, с маркираните за посещение къщи.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова обяви, че също ще се включи в инициативата, отваряйки вратите на своя роден дом за гостите на града ни. Инициативата е продължение на миналогодишното първо издание на празничното отбелязване на деня на лятното слънцестоене и тайнствата, когато собствениците на винарска изба "Ямантиеви" събраха гости от страната и чужбина.

И тази година в празника ще вземат участие местните фолклорни състави, ще се дегустират вкусни гозби, ще се танцуват хора. В програмата са включени атрактивни танци с огън, а всеки желаещ ще може сам да си направи за спомен различни сувенири – медальони, цветя от вълна, фенери, лампи, самодивски сандали от царевична шума.

Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите слънчеви лъчи те стават още по-силни. В тях се концентрира цялата слънчева енергия. Берат се рано, преди изгрев. Росата в тази сутрин също е целебна. Затова, елате в града, с най-много слънчеви дни, измийте лицето си с роса, ходете боси из тревите, посрещнете слънцето, заплетете еньовски венци и минете през тях за здраве и благополучие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.