1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Петя Ставрева заряза ритуално лозята в масивите край град Ветрен

Петя Ставрева заряза ритуално лозята в масивите край град Ветрен

Производството на грозде е поминък в община Септември

Здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино пожела на лозарите и винарите председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя, зам.-председателят на партията Емил Йончев и членове на националното ръководство заедно с представители на общински организации от област Пазарджик зарязаха на 14 февруари 2014 г. ритуално лозята край град Ветрен, в община Септември.

“Денят на Трифон Зарезан е празникът, който ни връща към традициите, за да се поклоним пред плодородната българска земя и да си пожелаем богата реколта и руйно вино. Славата на лозарството в този край е голяма, защото тук се отглеждат сортове лозя, които дават вино с неповторим вкус и аромат. Производството на грозде е поминък в община Септември, който е изхранвал и прославил няколко поколения от региона. Вярвам, че то ще дава препитание и ще носи просперитет на поколенията тук и занапред”, обърна се към стопаните Петя Ставрева.

Председателят на Обединени земеделци подчерта, че “България има добри традиции в производството на хубаво грозде и качествени вина и е време те да достигнаг до повече пазари по света”. Изкупните цени на гроздето трябва да покриват разходите и да мотивират производителите, посочи още тя.

Ритуалното зарязване на лозята днес е почит към вашия труд и очакване за една много добра реколта през есента, каза Петя Ставрева и честити празника на земеделските стопани. 

Лозарските масиви в общината заемат 21 598 дка, което е близо 13 процента от обработваемата земя. От тях най-големи са площите с лозя във Виноградец - 7792 дка и Ветрен - 6849 дка. Отглеждат се основно сортовете Мерло, Каберне, Мавруд, Памид, Ркацители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.