Очаква се и чуждестранно участие
Над 700 литра градинарска чорба ще бъде сварена на традиционния есенен празник в Златарица, който се провежда днес в местността "Черничките". Празникът на градинарската чорба се организира за осма поредна година от балканската община. Майстори-кулинари, облечени в народни носии, ще варят чорба в 17 казана. За първи път освен традиционната златаришка чорба ще бъде приготвена и испанската студена супа „гаспачо", информира Дарик радио.
Празникът си има регламент, според който главните готвачи си подбират екип от двама-трима души, които ще им помагат за приготвянето на чорбите. Те могат да бъдат само и единствено от традиционни зеленчуци - домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя, патладжан, фасул. Участниците сами си осигуряват продуктите. Очаква се и чуждестранно участие.
Празникът започва рано сутринта и до 12.00 часа кулинарите трябва да са приключили с приготвянето на чорбите. По традиция най-добрата чорба ще бъде определена от компетентно жури от дегустатори. Награди ще има за всички участници.
Тази година за първи път ще се оценяват и кътовете около казаните. Участниците трябва да подредят малки маси паралии, столчета, бъклица с ракия, плодове и зеленчуци. Организаторите предвиждат да намерят и голям казан с вместимост 300-400 литра, в който да се опитат на приготвят най-голямата чорба в България. На празника ще бъде направена и възстановка на обичая "Градинари на гурбет".
Както всяка година така и тази от 17-те приготвени казана супа единият ще бъде дарен на Дома за стари хора, друг ще отиде за 15-те деца в Центъра за настаняване от семеен тип, а два от казаните чрез социални патронаж ще бъдат раздадени на трудноподвижни възрастни хора, които не могат да стигнат до празника.