1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Приключи фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия“

Приключи фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия“

Майсторлъкът на участниците затрудни международното жури

Журито на фестивала “Кулинарното наследство на Тракия” бе изправено пред задачата да определи победителите в цели 8 категории посветени на тракийската гастрономия. От тях се откроява категорията Цялостно представяне, в която спечели отборът на село Свирачи. Уачстниците от село Орешино пък грабнаха приза в категория - Традиционно ястие. Сред чуждестранните участници французите от Лонго получиха отличието в категорията - Жител на света.

В графа Арт занаяти Никола Греков бе отличен в категория - Съвремнно изкуство, Станко Киров взе приза за Най-добро представяне на традиционен занаят.

За фестивала “Кулинарното наследство на Тракия”
Инициативата стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура“ и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите тогава 5 хил. лева бе организиран фестивалът между Арда и Егея „Кулинарното наследство на Тракия“. „Успехът на фестивала, организиран от НЧ „Пробуда 1914“, бе далеч над очакваното. Повече от 2000 души посетиха първото му издание, което ни мотивира да подкрепим и превърнем това пътешествие на вкусовете в постоянно събитие, включено в културния календар на Ивайловград“, заяви Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград. Инициативата на читалището подпомага усилията за превръщането на града в туристическа дестинация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.