1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Седмица преди Великден яйцата поевтиняват, а агнешкото месо поскъпва

Седмица преди Великден яйцата поевтиняват, а агнешкото месо поскъпва

Държавата с помощта на медиите е осветлила пазари, където е имало спекула, съобщи министър Найденов

Седмица преди Великден има трайна тенденция за поевтиняване на яйцата, като най-купуваните са вече под 30 ст., съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от Дарик радио.

Агнешкото месо се продава за около 12 лв. за килограм в търговската мрежа, което е нормално, защото то излиза на 6 лв. за килограм живо тегло от производителите, допълни Найденов. Наблюдава се тенденция на леко покачване на цената на килограм агнешко месо, но то не бива да преминава 15 лв./кг, смята министърът.

При козунаците цената се определя по-трудно, защото там има различия по отношение на теглото. Министърът препоръча на българските домакини сами да си замесят козунаците, за да излезе по-евтино слагането им на трапезата. Според Найденов държавата с помощта на медиите е осветлила пазари, където е имало спекула. По мнението на министъра това е дало резултат.

Найденов изрази надежда, че тазгодишният Великден ще е първият с нормални цени на пазара, а не както е повелявала традицията досега – да се изпълни максимата за търговците "ден година храни".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.