1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Традиционен празник на суджука в Горна Оряховица

Традиционен празник на суджука в Горна Оряховица

Двудневната програма предвижда кулинарни състезания и концерти на самодейни състави

С уличен парад в Горна Оряховица започва традиционният празник на най-прочутия деликатес, произвеждан в града - горнооряховския суджук.

Двудневната празнична програма предвижда кулинарни състезания и концерти на самодейни състави. 20-метров суджук, приготвен по стара рецепта, ще могат да опитат гостите. За изработването му са използвани 120 кг говеждо месо и подправки.

В Горна Оряховица суджук се прави повече от 200 години, каза Пламен Младенов, директор на историческия музей в града, цитиран от БНР.

"Предприемчиви горнооряховци налагат една рецепта за консервиране на месото с осоляване. Първоначално месната маса се накълцва със сатър, ръчна е била всичката обработка. В началото се е сушало в естествени условия, за да се улавят характерните тук, благоприятни климатични влияния - сух, студен въздух, сравнително умерени течения. Също така се оказала и доста благодатна флората, тъй като има една специална бяла суха плесен, която помага мазнините да не гранясват. И така именно горнооряховският суджук се утвърждава като един водещ деликатес на града", допълни Младенов.

През 2011-та горнооряховският суджук бе регистриран в ЕС като защитена кулинарна марка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.