Фурните предлагат изделията си на цени от 3 до 4 лева за половин килограм
В морската столица вече се продават козунаците за Великденските празници. Фурните предлагат изделията си на цени от 3 до 4 лева за половин килограм, пише „ДНЕС+“.
По-скъпи са тези, в които има допълнения като локум, мармалад, шоколад, стафиди или орехи. Пазарът е залят и от козунаци, направени от т. нар. козуначен микс - без яйца, а с яйчен меланж, оцветители, емулгатори и подобрители. Голямото съдържание на изкуствени съставки прави възможна и цената, на която се предлагат – 1 лев за 500 грама.
Производителите съветват за по-сигурно да се купуват козунаци от местна фурна, в чието качество сте се уверили.
Хубавият козунак има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието. Козунаците са най-вкусни до 48 часа след като се изпекат.
Качественият козунак има една характерна сладост и цвят. Освен това при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти.
Освен на цвета и външния вид на козунака, обръщайте внимание и на неговото съдържание, казват пекарите.