1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 1% повече мляко в ЕС през 2015 г.

1% повече мляко в ЕС през 2015 г.

До края на годината суровото мляко ще се преработва в по-голямата си част в мляко на прах и масло

Само 1 процент повече мляко ще бъде произведено в Европейския съюз тази година, предвиждат експертите в Брюксел. Количеството няма да нарасне толкова много, колкото се очакваше след падането на млечните квоти, според новата краткосрочна прогноза на Европейската комисия.

През първото тримесечие, още преди края на квотите, количеството е било с 1,2 на сто по-малко от същия период на 2014-та. За останалите 9 месеца Комисията очаква плюс от процент и половина.

Докато в някои страни производството е нараснало чувствително от 1 април насам, в други държави цените явно не са достатъчно привлекателни, за да накарат фермерите да увеличат доставките си към мандрите. Специалистите предвиждат, че до края на годината суровото мляко ще се преработва в по-голямата си част в мляко на прах и масло и в по-малки количества в сирене.

Плащаните от мандрите цени започнаха да падат още през втората половина на 2014-та, тенденцията продължи и през тази. През май средната цена за килограм мляко беше 30 цента и половина, 19% под миналогодишната.

Най-голям спад на цените бе отчетен в Балтийските държави, където в момента се изплащат под 25 цента. В други страни поевтиняването не беше толкова драстично – най-много с 15 на сто.

Брюксел прогнозира, че тази година общото количество ще бъде 149 милиона тона, като ръст се очаква предимно в Ирландия, Австрия, Люксембург, Полша и Испания.

Експортът ще се ориентира все повече към нискомалсеното мляко на прах, и все по-малко към сиренето. За цялата година ще бъдат изнесени 756 хиляди тона мляко на прах, което е със 17 % повече от 2014-та. При маслото се очаква ръст от 10 на сто до 150 хиляди тона, като основни клиенти са Египет, Саудитска Арабия и САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.