1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 1136 са фермите, които не отговарят на европейските изисквания в Софийска област

1136 са фермите, които не отговарят на европейските изисквания в Софийска област

От общо 1171 ферми само 35 са категоризирани като І-ва група

От общо 1171 ферми в Софийска област само 35 са категоризирани като І-ва група. Фермите, които не отговарят на европейските изисквания са 1136. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в гр. Ботевград, на която експерти разясниха пред повече от 40 земеделски производители от Софийска област как и кога може да се кандидатства по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Животновъдите с ферми І-ва категория за София област са 35 с общо 1748 броя животни. В региона са регистрирани и 19 ферми от ІІ-ра категория с общо 687 крави. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 957 с общ брой на животните 7106. С повече от 10 животни са 160 ферми, информираха експерти.

Началник отдел „Животновъдство и генетични ресурси” от Министерство на земеделието и храните Виолета Кръстева призова земеделските стопани с ферми от втора и трета категория да бъдат по-активни и да се възползват от възможностите за кандидатстване по мерките от Програмата. Тези от тях, които вече са подали проекти и чакат за одобрение ще има гратисен период и няма да бъдат затворени. Модернизирайки земеделските си стопанства, съгласно европейските изисквания, те ще могат да продават продукцията си на европейския пазар. В противен случай производството им трябва да остане за собствена консумация, допълни още тя.

Следващата седмица ще се проведат срещи-дискусии със земеделците от регионите на София в хотел „Света София” и в град Пазарджик.  

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.