1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 12 селища на община Смолян са под карантина заради рак по картофите

12 селища на община Смолян са под карантина заради рак по картофите

За първи път заболяването е констатирано в края на миналата година

12 селища на община Смолян и едно населено място в община Мадан са под карантина заради рак по картофите. Според специалистите, заболяването не е опасно за хората и картофите могат да се консумират от хора и животни след термична обработка.

За първи път заболяването е констатирано в края на миналата година. Бяха извършени поредица от взимане на проби и обследване на площите, след което заразата беше потвърдена. "Със заповед на министъра на земеделието и храните беше наложена петгодишна карантина на заразените площи в смолянските села Подвис и частично в селата Лъка и Търън. До момента са взети над 1 400 почвени проби и от тях са изследвани близо 500, тъй като се правят по определен лабораторен метод, който изисква време. Според анализите са констатирани единични случаи на рак по картофите", каза д-р Радослав Колев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от БНР.

"Това са селата Лъка, Търън, Требище, Градът, Ряка, Селище,Тикале, Влахово, Стража, Орешец, Смилян и Равнища, повечето са в рамките на община Смолян и едно населено място в рамките на община Мадан, общо са 12. Нека да не допускаме да се създава каквато и да е психоза в населението. Предприети са ограничителни мерки в тези селища", добави д-р Колев.

"Те основно са насочени към забрана движението на картофите от тези села и предлагането им на пазар, а също така използването им за посадъчен материал. И другата забрана е забрана за движение на земеделска техника извън землищата на посочените села, което може да бъде причина за разпространяване на заразата", уточни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.