1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 19 хиляди дка с рапица са разорани в Добричка област

19 хиляди дка с рапица са разорани в Добричка област

Снимка:

Според производители провалените площите ще бъдат много повече

Близо 19 хиляди декара с рапица са разорани до момента в Добричка област, сочи справката на Областната земеделска служба. Засиленият интерес към рапицата като рентабилна култура доведе до сеитба на 338 хиляди дка през есента на 2011 г. През предходната стопанска година площите са били малко по-малко – 320 хиляди дка. Само до преди няколко години в областта рапицата едва достигаше 50-60 хиляди дка.

Сериозна е опасността от провал на реколтата от рапица, безпокоят се земеделските производители от региона. Според фермерите след края на зимата ще стане ясно доколко са оцелели нивите с рапица. Опасенията са, че до 95% от реколтата от маслодайната култура ще бъде провалена. Като основна причина учени от ДЗИ – гр. Ген. Тошево, производители и специалисти от семенарските компании посочват продължителното засушаване в края на лятото и началото на есента. Това е оказало неблагоприятно влияние върху качеството на предсеитбената подготовка. Сушата се е отразила върху самата сеитба и оттам върху покълнването на растенията. Последвалото рязко застудяване също оказало неблагоприятно влияние върху току-що покълналата рапица.

Наблюдения на екип на AGRO.BG в Добричка област преди падането на обилните снегове показва, че рапичните посеви масово са разорани. Единствените налични площи с маслодайната култура са в населените места край морето в посока Балчик и Албена. Колко са развалените посеви, ще стане ясно през пролетта, когато се подготвят площите за сеитба на царевица и слънчоглед. Специалисти обаче съветват да се подходи внимателно към избора на култура, за да не се стигне до проблеми със сеитбооборота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.