Наблюдаваният спад в производството на преработени плодове и зеленчуци през миналата година се дължи най-вече на недостига на суровини
По предварителни данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци производството на консерви у нас за 2004 г. е около 70 хил. тона, като е намаляло с 30% в сравнение с 2003г. От 2000г. браншът обаче бележи положителен годишен ръст, като за 2003г. той е 201%, обясни шефът на сдружението Александър Йоцев.
Наблюдаваният спад в производството на преработени плодове и зеленчуци през миналата година се дължи най-вече на недостига на суровини и големите разходи за внедряване на Системата за самоконтрол за производство на безопасни системи (НАССР), каза още Йоцев.
Той припомни, че системата ще контролира критичните точки при производството и най-вече стерилизацията на консервите. За внедряването й в едно средно по размер предприятие са необходими от 5 до 7 млн. лв. Все още не е решен и проблемът с качеството и стерилизацията на консервите, произведени в домашни условия. Те не могат да достигнат необходимият стерилизационен ефект, който гарантира безопасността им. Подобно нелегитимно производство се предлага и в търговската мрежа, дори в големите търговски вериги и хипермаркети, предупредиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци./monitor.bg