1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 30% срив в производството на консерви

30% срив в производството на консерви

Наблюдаваният спад в производството на преработени плодове и зеленчуци през миналата година се дължи най-вече на недостига на суровини

 

По предварителни данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци производството на консерви у нас за 2004 г. е около 70 хил. тона, като е намаляло с 30% в сравнение с 2003г. От 2000г. браншът обаче  бележи положителен годишен ръст, като за 2003г. той  е 201%, обясни шефът на сдружението Александър Йоцев.

Наблюдаваният спад в производството на преработени плодове и зеленчуци през миналата година се дължи най-вече на недостига на суровини и големите разходи за внедряване на Системата за самоконтрол за производство на безопасни системи (НАССР), каза още Йоцев.

Той припомни, че системата ще контролира критичните точки при производството и най-вече стерилизацията на консервите. За внедряването й в едно средно по размер предприятие са необходими от 5 до 7 млн. лв. Все още не е решен и проблемът с качеството и стерилизацията на консервите, произведени в домашни условия. Те не могат да достигнат необходимият стерилизационен ефект, който гарантира безопасността им. Подобно нелегитимно производство се предлага и в търговската мрежа, дори в големите търговски вериги и хипермаркети, предупредиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.