1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 325 лв. на тон за хлебна пшеница

325 лв. на тон за хлебна пшеница

Пшеницата, която е в хамбарите, е с малко по-лоши качества от миналогодишната

„За първи път в историята на търговията със зърно ставаме свидетели на толкова драстично покачване на цената на пшеницата. При това става дума за изключително кратък срок – по-малко от 10 дни. В момента хлебната пшеница се продава по 325 лева за тон, а фуражната – по 300 лева за тон. Преди точно 9-10 дни цените бяха „заковани“ на 200 лева за тон фуражна пшеница и на 250 лева за тон хлебна пшеница“, коментира Красимир Аврамов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, предаде в-к „Старозагорски новини“.

Според него в момента се наблюдава застой в борсовите цени, защото брокерите очакват данните от реколтата. След като министър-председателят на Русия Владимир Путин забрани износа на зърно, то България се намира в изключително изгодна позиция да изнася в Черноморския басейн. Аврамов обаче припомни, че зърненият баланс на страната е гарантиран.

Пшеницата, която е в хамбарите, е с малко по-лоши качества от миналогодишната. Това може да създаде проблеми единствено при производството на хляб – „Стара Загора“, „Типов“ и „Добруджа“, но след влизането на стандартите. Те са изготвени от браншовите организации и предложени на министерството. Говорим за хляб, направен само от брашно, вода, сол и мая, без никакви „Е“-та!“, беше категоричен Красимир Аврамов.

Според него проблем със семената за есенната кампания няма да има, макар че голяма част от тях са прибрани в покълнало състояние. В момента на българския пазар се предлагат много вносни семена – предимно френски и унгарски. „У нас има много добри сортове, които не са по-лоши от вносните и те трябва да се запазят!“, категоричен е председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.