1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 500 кг по-малко розово масло от тази реколта

500 кг по-малко розово масло от тази реколта

Причината е в засушаването

"Розоберът приключи преди няколко дни, но тази година не можем да се похвалим с добри резултати, според проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. - Причината е в засушаването, което беше особено силно изразено в първата седмица на розобера." Липсата на валежи е предизвикала окапването на голяма част от розовите пъпки. Това е основната причина за по-ниските добиви на розов цвят, а оттам и на розово масло. От своите 500 дка розови градини тази година Институтът по розата е добил само 20 кг розово масло. Проф. Недков е склонен да хвърли вината върху глобалното затопляне и засушаване. „През 80-те години от 2,5 т цвят излизаше 1 кг розово масло, докато днес са нужни около 4 тона цвят за същото количество масло", твърди той.

Общото количество на добитото през тази кампания в цялата страна варира между 2 и 2,5 тона, твърди проф. Недков. Докато миналата година добивът се приближаваше плътно към 3 тона. Цените, които изкупвачите на розово масло вече са предложили на редица розопроизводители от Розовата долина, варират около 4500-4600 евро за килограм. Това е едно своеобразно „опипване" на пазара, тъй като реалната търговия ще тръгне месец-два след края на кампанията. Този срок е нужен за отлежаването на скъпоценната течност.

Институтът по розата, като най-реномирания български производител, миналата година достигна тавана на цените, вземайки по 5000-5500 евро за килограм. Заслугата за тези цени е и на европейския сертификат за качество, който казанлъчани имат отскоро. Освен това стоката е била заплатена веднага. Докато другите розопроизводители работят с 5-годишни договори, при които маслото се праща в Съединените щати за анализ и едва след като бъде одобрено, се превеждат парите за одобрените количества.

Въпреки влошените климатични условия и условията на криза проф. Недков не предвижда стагнация в българското розопроизводство. В момента България разполага с над 36 000 дка розови насаждения, чрез които страната ни си върна преди няколко години лидерската позиция на световния пазар на розово масло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.