1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 80% от площите с пшеница в област Видин са ожънати

80% от площите с пшеница в област Видин са ожънати

Средният добив за региона е около 400 кг

80% от площите с пшеница в област Видин са ожънати, каза Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на Видинския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от  Радио “Фокус”. В момента се жъне по високите части на региона - Макреш, Димово, Белоградчик, Чупрене и Ружинци. В Ново село, Брегово и Видин жътвата почти е приключила и до края на месеца ще завърши окончателно. Добивите от пшеница в област Видин са от 350 до 460 кг от декар. Количеството варира в зависимост от положените грижи и технологията, която е прилагана. Средният добив за региона е около 400 кг. И като количество, и като качество пшеницата е по-добра от миналата година, коментира Жечко Андрейнски.

Тази година цената на пшеницата е с около 30% по-ниска от предходната. На този етап не може да се каже дали производителите ще могат да покрият разходите си за производството, тъй като реално сделки с пшеница от новата реколта няма.

През месец август, когато приключи жътвата в Украйна и Русия, ще се знае и международната цена на пшеницата. В момента тя е доста по-висока от тази в България. Във Видинския регион цената е около 270-280 лева на тон. Нормалната цена, която би задоволила производителите, е между 330-350 лева, добави Жечко Андрейнски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.