1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 97 млн. лева ще получат животновъдите тази зима

97 млн. лева ще получат животновъдите тази зима

За първи път тази година ще се изплащат експортни субсидии за клане на говеда и за износ на говеда в трети страни.

97 млн. лв. е общият финансов ресурс, който тази зима ще бъде изплатен на животновъдите, предаде Агенция „Фокус”.

Тази година са одобрени шест нови схеми за животните. За първи път тази година ще се изплащат експортни субсидии за клане на говеда и за износ на говеда в трети страни. Отделно за кравите и за говедата на глава добитък ще се изплати по 150 лв. на глава животно, за овцете – около 30 лв. Другите схеми касаят млечното говедовъдство в необлагодетелстваните райони – за икономически уязвимите ферми до 50 крави по 155 лв., в необлагодетелстваните райони – към 180 лв. и животновъдни обекти в нитратно уязвими зони над 49 крави – 140 лв., обясни Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието.

„За тази зима има 97 млн. лв. и като прибавите и 20 млн. лв. които бяха дадени по временната мярка за млякото и 3,6 млн. лв. по специфичната мярка за квота – общият ресурс е 120 млн. лв. без да се отчитат държавните помощи за развъдните организации и т.н.

По отношение на субсидиите за глава животно – средствата ще бъдат изплатени до Нова година. „Така че декември животновъдите ще си получат парите, докато зърнопроизводителите – след 1 януари 2011 г. Това е така, за да може животновъдите да могат възможно в най-ранен срок да получат парите тъй като зимата за тях е труден период”, уточни зам.-министърът.

„Това са все действия, който сме обявили на млекопроизводителите още през март и април тази година. От тогава стъпка по стъпка ние си изпълняваме обещанията, т.е не виждам нещо, което сме обещали и не сме изпълнили. Може би единственото нещо, което забавихме във времето е наредбата за директните продажби. Но това е по обективни причини, тъй като я съгласувахме с ЕК, а тя ни я върна със забележки и ни даде срок след 30 септември да стартира и това е може би единственото, което за тази година сме забавили. Всичко друго сме свършили. Всеки има право да протестира, аз ги разбирам наистина – трудно е по време на криза. Бих искал да кажа, че с въвеждането на държавните стандарти търсенето на качествено мляко в момента се е увеличило в рамките на последния месец. Поне нашата статистика това показва”, коментира още Димитров по повод намеренията на животновъдите да протестират през септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.