1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. АЗПБ: Разграничаваме се от отправените искания за оставки на министри от кабинета

АЗПБ: Разграничаваме се от отправените искания за оставки на министри от кабинета

В годините от своето създаване асоциацията е доказала, че не се подава на партийни манипулации

Разграничаваме се от отправените искания за оставки на министри от кабинета, направени от сформирания по-рано Национален комитет за протестни действия на неправителствени организации от сектор „Земеделие”. Това се казва в изявление до медиите, министър-председателя и Народното събрание от името на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. В годините от своето създаване асоциацията е доказала, че не се подава на партийни манипулации и не може да бъде ползвана като маша в ръцете на политически партии. С искането на оставки, справедливия протест на земеделските производители се политизира и губи първоначално заложените си цели. След изчерпването на всички форми на диалог, включително и провеждането на протестните действия през изминалата седмица, за АЗПБ става ясно, че заложените в бюджета средства се оказват максималните възможности в настоящата икономическа криза. Като асоциация, обединяваща интересите на производители от почти всички браншове в сектор "Земеделие", ние оценяваме факта, че в бюджета са предвидени за първа година средства за птицевъдство и свиневъдство, зеленчукопроизводство, пчеларство, картофопроизводство, за което сме настоявали пред управляващите години наред, поясняват от асоциацията.

Оттам обаче категорично се противопоставят на опитите да се настрои обществото срещу земеделските производители и да се обърне внимание, че 90% от производителите обработват до 100 дка, голям процент от фермите са до 5 крави и материалното състояние на тези хора и техните семейства е много под средното за страната. От друга страна за пореден път от асоциацията обръщат внимание, че субсидиите се полагат поради факта, че земеделието е най-рисковото производство и в известна степен компенсират една малка част от това, което земеделските производители влагат в дейността си.

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ продължава да настоява за ясни правила, принципи и предвидимост в българското земеделие, за обособена ясна политика за развитието на сектора, която да се базира на единна нормативна уредба, кодифицирана в бъдещия Кодекс на земеделския производител, с цел осъществяването на градивен диалог, в който да се намерят решения изцяло в полза на сектор „Земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.