1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще изнася агнешко месо за Франция

България ще изнася агнешко месо за Франция

Това стана ясно на провелата се днес среща между представители на българските браншови организации от сектор животновъдство и техни колеги от Франция

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов и представители на българските браншови организации от сектор животновъдство, подписаха споразумение за сътрудничество в областта на овцевъдството с техни колеги от Франция. „Това сътрудничество, ще даде едно ново начало на българското овцевъдство и ще доведе до отварянето на нови пазарни ниши”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на подписването. Министър Найденов изрази своята пълна подкрепа към това начинание, както и радостта си от кратките срокове, в които то се случи.

Овцевъдството е много важен сектор за Франция, а България е една от малкото страни от Европейския съюз, с която имаме общ път на развитие. Това каза посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Филип Отие. Той допълни, че това партньорство ще засили връзката между двете държави. Посланикът каза също, че двете страни имат и сходни възгледи за законодателството в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014 – 2020 г.

Споразумението за сътрудничество бе подписано от председателя на Асоциация на породата Ил дьо Франс в България г-жа Евгения Ачкаканова, председателя на Националната асоциация  на овцевъдите г-н Бисер Чилингиров, председателя на Национална асоциация на животновъдите в България г-н Бойко Синапов и председателя на Съюз на животновъдите в България г-жа Пенка Христова от българска страна. От френска страна то бе подписано от президента на Селекция на породи овце от планинки масиви г-н Жан-Люк Шовел и зам.-председателя на Овимонт, Франция г-н Ерик Бодина.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.