1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските биорози масово се изкупуват в Европа, Америка и Япония

Българските биорози масово се изкупуват в Европа, Америка и Япония

Тази година добивите са по-ниски, а изкупните цени са около 1.50 лв. за килограм розов цвят

Започна сезонът на розобера. Тази година добивите са по-ниски, а изкупните цени са около 1.50 лв. за килограм розов цвят, но производителите пак не са доволни, пише ekipnews.com. Затова и масово насажденията се изоставят. В традиционен район като Стрелча например розовите масиви са намалели наполовина само за последните пет години.
Има, разбира се, и изключения. Ентусиазирани млади хора са решили да възродят традициите по отглеждане на роза дамасцена. Те отглеждат над 100 дка с биорози. Георги Ламбов и Наско Георгиев по професия са адвокати. В свободното си време обаче се занимават с розопроизводство. Отглеждат над 100 дка роза дамасцена изцяло по биологично чист начин в района на град Стрелча.

Двамата мъже са убедени, че бъдещето е на екологично чистите продукти, не само при плодовете и зеленчуците, но и при розите. Те са едни от малкото производители на биорози у нас. При отглеждането на биорози е абсолютно забранено пръскането с хербициди. Торят се и изцяло по естествен начин. Добивите са по-ниски, но затова пък продуктът е изцяло екологично чист.

Георги Ламбов и Наско Георгиев няма да изоставят отглеждането на рози по биологично чист начин, защото интересът към тях е огромен. Българските биорози масово се изкупуват в Европа, Америка и Япония.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.