1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бедна и евтина е земята на Северозапада

Бедна и евтина е земята на Северозапада

От 3 до 9 лева на декар е паричната рента в област Монтана, а зърното е между 20 и 50 кг на декар.

 

През изминалата година пазарът на земя в страната по обем се доближава до този от 2001 год., сочи анализът на експерти от САПИ - Системата за агропазарна информация. Според нея се търсят парцели предимно за развитие на земеделско производство, а само 2,3 процента от продадената земя е била с цел промяна на предназначението й. Средната продажна цена на земеделската земя за страната е 134 лева за декар. Далеч по-значителна стойност имат имотите в близост до морето и големите планински курортни центрове и градове.

Въпреки станалите през последните две години положителни промени, все още не са преодолени факторите, които ограничават пазара на земеделската земя, коментират запознати с търговията. На първо място това е раздробеността на нивите между много наследници, което изключително затруднява довършването на сделките с нея. За някои райони на страната ниските пазарни цени не са мотив собствениците да предлагат земя на пазара. Техните очаквания са, че цените на земята ще се повишат и затова те продават земята си само при крайна нужда.

Водещ фактор при определяне на цената досега е било месторазположението на земята, а не нейната категория. Така е и при сключването на арендните договори. САПИ информацията сочи, че за Северозападна България през 2004 год. са сключени два пъти повече арендни договори, в сравнение с 2003 год. Средният размер на земята, наета от един земеделски производител в региона, обаче намалява като площ и сега е 1173 дка.

През миналата година в трите области на Северозапада са сключени 36 612 арендни договора за обработката на 577 294 дка. Около 60 на сто от тях са за област Враца, където са и най-добрите ренти - между 15 и 60 кг зърно на декар. От 3 до 9 лева на декар е паричната рента в област Монтана, а зърното е между 20 и 50 кг на декар. Във Видинска област, поради най-слабите производствени структури, най-слабо са развити производствените отношения. Там паричната рента на декар се движи между 3 и 9 лева, а в натура е от 20 до 30 кг зърно на декар./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.