1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биопроизводителите трябва да спазват стриктни нормативни изисквания

Биопроизводителите трябва да спазват стриктни нормативни изисквания

Контролът е важен във всички етапи на цикъла производство

За да използват логото на ЕС или еквивалентни национални означения за биологичен произход, биологичните производители, преработватели и вносители трябва да спазват стриктни нормативни изисквания. Целият процес е необходимо да се контролира. Контролът е важен във всички етапи на цикъла производство - доставки, за да могат потребителите да имат увереност, че купуват биологична храна, произведена според европейските стандарти, с грижа за околната среда и хуманното отношение към животните и преминала съответните инспекционни процедури, пише "Български фермер".

Биологичните производители не само поддържат почвата здрава, плодородна и естествена, но се опитват също да подобряват нейното състояние, като осигуряват подходящите хранителни вещества, структурни подобрения и ефективно напояване.

Сред добрите практики, използвани от биологичните производители за поддържане и подобряване здравето на почвата, са:

  • Прилагане на разнообразни сеитбообръщения, за да се прекъсне цикъла на развитие на плевелите, да се даде време за възстановяване на почвата и за генериране на полезни хранителни вещества.
  • Отглеждане на бобови растения като люцерна и други, които регулират нивата на атмосферен азот в почвата.
  • Използване на органични торове, съдържащи оборски тор - за подобряване на структурата на почвата и предпазване от ерозия.
  • Стриктно ограничаване на употребата на минерални торове и на пестициди, за да се избегнат дългосрочните промени в химическия състав на почвата и нуждата от изкуствени добавки.
  • Осигуряване на смесени видове пасища, за да се избегне преизпасването, да се даде време за възстановяване на почвата и да се намали загубата на хранителни вещества.
  • Засяване на култури за зелено торене за покриване на почвата след прибирането на реколтата - за да се предпази почвата от ерозия и загуба на хранителни вещества;
  • Засаждане на жив плет и ливади около земеделските площи - друг метод за предпазване на почвата от ерозия и загуба на хранителни вещества.
  • Винаги, когато е възможно, биологичните производители използват механични и физични методи за обработка, за да постигнат оптимален резултат за здравето и структурата на почвата. Те контролират плевелите чрез механичното им отстраняване, а не чрез хербициди. Това същевременно спомага за поддържане на биологичното разнообразие както над, така и в самата почва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.