1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бубите могат да дадат хляб на хората

Бубите могат да дадат хляб на хората

Страната ни е без конкуренция и ограничение за производство на сурова коприна

 

От всички европейски страни България разполага с най-големия научен потенциал за развитие на бубарството, което наред с близостта й до развитите икономически страни от Западна Европа - най-големия пазар на естествена коприна в света, създава благоприятни предпоставки за непрекъснатото повишаване производството на коприна, твърдят научните работници от Станцията по бубарство във Враца професор Наум Петков и старши научен сътрудник д-р Здравко Петров пред журналиста Добрин Мермерски.

Според двамата учени България почти няма конкуренти в производството на пашкули и коприна в страните от Европейския съюз, защото там бубарството съвсем не е развито. Това дава спокойствие за българските фермери, че няма да влязат в конкуренция с производители на пашкули от Евросъюза. Дори напротив - България, като водеща бубарска страна, би могла да осигурява сурова коприна за текстилната промишленост на Франция и Италия.

Това е бил и основният аргумент при преговорите с евробюрократите по глава "Земеделие" да не се предвижда лимитиране за производството на пашкули и сурова коприна у нас.

От друга страна в момента ЕС предвижда протекционистка политика за развитие на бубарството в България и Румъния посредством осигуряване на субсидия за създаване и поддържане на черничеви насаждения, както и субсидия в размер на 133,2 евро за всяка отгледана кутийка бубено семе със среден добив над 20 кг пашкули. Целта е посредством развитие на бубарството да бъде осигурен траен поминък за населението в тези страни и да се намали безработицата и миграцията, да се укрепи икономиката и се подобрят условията за живот. Не е за пренебрегване и качеството на коприната, произведена у нас.

В този аспект за перспективно развитие и издигане производството на пашкули в България до равнището на челните страни в света частните фермерски стопанства трябва да бъдат основни форми на организация в условията на пазарната икономика. В същия момент, изхождайки от сезонния характер на бубарството и от необходимостта от по-ефективно използване на вложените инвестиции за изграждане на материалната база, то трябва да намери подходящо съчетание с други земеделски производства.

Вместо коментар може да се изтъкне, че научните работници от Враца са създали нови, храстовидни черничеви сортове дървета и станцията разполага с достатъчно бройки за създаване на стотици декари с насаждения, които са основата за развитието на бубарството в региона. За създаването на материалната база кредити се осигуряваха по програмата САПАРД след одобрение на съответния проект. Засега обаче парите по тази мярка са свършили и остават надеждите да се чака подкрепа по линия на националния генофонд./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.