1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дълбок покой при есенниците

Дълбок покой при есенниците

 

Агрометеорологичните условия през следващия двуседмичен период ще се определят от очакваното неустойчиво време с валежи от сняг, които ще увеличат есенно-зимните запаси в еднометровия почвен слой като необходим резерв от влага за пролетния вегетационен период.

Прогнозираните в началото на периода ниски температури с минимални стойности до минус 8 градуса Целзий, няма да представляват опасност за есенните посеви и трайните насаждания. В областта не са регистрирани отрицателни температури до минус 13-15 градуса, които при продължително задържане и липса на снежна покривка, могат да се окажат критични за посевите, които не са успели да братят през есента. Според възприетата методика евентуални повреди по есенниците ще бъдат установени по-късно, при прегледа за определяне жизнеспособността и състоянието на зимните житни култури, информират от Областната служба за съвети в земеделието.

През първата половина на периода прогнозираните средноденонощни температури ще бъдат под нормата за последното десетдневие на годината и ще поддържат състоянието на дълбок покой при пшеницата и ечемика и трайните насаждения. Относително по-високи средноденонощни температури се очакват през втората половина на периода, но и те ще останат далеч под биологичния мининум, необходим за активизиране на жизнените процеси в есенните посеви./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.