1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добро е състоянието на лозовите насаждения във Видинско

Добро е състоянието на лозовите насаждения във Видинско

На фона на тежката зима и на големия процент измръзване има доста плод

Състоянието на лозовите насаждения е учудващо добро, каза пред радио “Фокус” Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство към „Опитна станция по земеделие” Видин.

"Лозите в момента са доста добре развити от гледна точка на това, че на места, където бяха измръзнали главните пъпки, са се развили заместващи пъпки", съобщи Владимирова. Там, където при по-капризните сортове са загинали пръчките, са избили спящи пъпки от стъблата. На фона на тежката зима и на големия процент измръзване прави впечатление, че има и доста плод, уточни Владимирова и допълни, че развитието на лозите е въпрос на местоположение, както и растителната защита на растенията.

Издръжливостта на гроздето зависи дали е десертен сорт или винен, като част от белите сортове са по-студоустойчиви от някои от червените. От значение е как се климатизира сортът в нашите атмосферни условия, ако е вносен, обобщи Владимирова.

„През летния сезон е добре задължително да се направи поне двукратно листно торене. Трябва да се обърне малко по-голямо внимание на агротехниката и да осъществим необходимия брой пръскания”, посъветва лозарите Владимирова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.