1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добро време за последни работи на полето

Добро време за последни работи на полето

 

Наблюдаваното рязко застудяване през първата половина на второто десетдневие на ноември причини затихване на вегетацията при есенните посеви в по-голямата част от областта, където температурите паднаха под 4 градуса С. Падналите на места слани не оказаха вредно въздействие върху младите посеви, намиращи се във фаза поникване. В началото на декември се очаква чувствително подобрение на топлинните условия. Растежът и развитието на есенните посеви ще продължи, макар и по-бавно, но само при късните посеви ще има видим ефект.

В края на ноември по-голямата част от есенниците се намираха във фаза листообразуване и братене. Сравнително по-малка част от площите, засети късно, са във фаза поникване. Студеното време през изтеклия период ускори процесите на закаляването и подготовката на есенниците за презимуване на този етап, според специалистите, е много добра.

Относително по-мекото и сухо време през първата седмица на декември ще даде последна възможност за прибиране на студоустойчивите култури от полето. В овощните градини изтичат последните срокове, подходящи за засаждане на нови овощни дървета.

Към края на периода топлинните условия отново ще се влошат и първоначално по високите полета около Стара планина ще се възстанови покоят при зимните житни култури. Прогнозираните температури няма да бъдат опасни за току-що пониквалите есенници. Преваляванията от сняг ще бъдат незначителни и едва ли ще доведат до образуването на снежна покривка. През последните дни от периода дните с температура над 4 градуса С и без вятър ще дадат последната възможност за пръскане на прасковите дървета против къдравост. Ще продължи и борбата с мишата напаст в поникналите посеви./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.