1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добруджанци протестират срещу орязания бюджет на сектор „Земеделие”

Добруджанци протестират срещу орязания бюджет на сектор „Земеделие”

С около 3,50 лв. на декар по-малко ще получат фермерите, които настояват за ясни правила в бранша

200 души, ангажирани в сектор земеделие в Добричка област, излязоха на протест днес на изхода за гр. Ген. Тошево. На мястото на протестния митинг имаше струпване и на земеделска техника. Имаме готовност да стоим денонощно, заяви Кирил Жендов, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Излязохме на протест не защото годината беше лоша или имаме ниски добиви, излязохме, за да се обявим срещу действията на правителството, срещу липсата на диалог и неспазването на поетите ангажименти, обобщиха присъстващите земеделци. Не искаме още пари, искаме да се спази дадената дума, да се установят правилата, за които от години говорим. Ако министър Симеон Дянков се извини на земеделците, протестите ще спрат, категорични бяха фермерите.

Управляващите не спазиха подписаното преди месец споразумение за финансовата рамка на бюджета и орязаха сектор „Земеделие” с 230 млн. лв. Така всеки един от ангажираните в производството ще получи с около 3,50 лв. по-малко от предвидените национални доплащания за декар. Чувстваме се предизборно употребени, затова сме обидени и настояваме за извинение, заяви още Кирил Жендов. Протестите на зърнопроизводителите от региона се подкрепят от 8 браншови организации, които също се включиха в митинга, поясни още той. Орязването на парите за земеделие от бюджет 2012 г. подлага на риск поминъка на над 500 хиляди семейства, заети в селското стопанство, заяви в декларация секретарят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов. Документът е приет на национална среща на неправителствените организации от сектор „Земеделие”. В него се казва още, че неизпълнените ангажименти от страна на правителството водят до загуба на работни места и на доходи от аренда за 7 милиона собственика на земеделска земя. Сектор „Земеделие” е един от малкото икономически отрасли, който отбелязва ръст за 2011 г. и води до повишаване на БВП.

Протестиращите декларираха готовност за ефективни протестни действия, ако законопроектът за Държавния бюджет за 2012 г. бъде приет в коригирания си вид.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.