1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Двойно поскъпване на лавандуловото масло за последните три години

Двойно поскъпване на лавандуловото масло за последните три години

В момента пазарът е наситен с лавандула, основен потребител е Франция

България винаги е била сред основните производители на лавандула, но в сянката на Франция, която държи лидерската позиция както като количество, така и като качество на крайния продукт - маслото. Допреди няколко години, когато зараза върху растенията стопява френското производство от 50-60 тона годишно наполовина.

Българските производители използват този момент и увеличават насажденията, като основен техен краен клиент се превръща лидерът доскоро - Франция. Това дава основание чуждестранни издания да определят България като "новия господар на лавандулата".

На пръв поглед изглежда, че ситуацията се е усмихнала на България, но картинката изобщо не е само в светли краски. Тази неприятна ситуация за Франция води до почти двойно поскъпване на лавандуловото масло за последните три години, разказва един от производителите му в България - Филип Лисичаров. (Семейната му фирма произвежда основно розово масло.)  Така, ако през 2008 година килограм качествено лавандулово масло се е продавало за 40-45 евро/кг, през 2010 г. цената е вече над 100 евро, пише "Дневник".

"Лавандулата не е бутиков продукт. Тя се използва като съставка в сапуните и шампоаните и цената й трябва да е по-разумна, около 50-60 евро", посочва той.

Друг ефект у нас от проблемите на Франция е, че много хора виждат в тази култура лесен начин да изкарат куп пари. "Масово фирми и фермери се хвърлиха да създават нови насаждения, но не всички от тях са професионалисти", обяснява Лисичаров. Според него в тази еуфория последното, което е било важно за новите в бранша, е било качеството на посадъчния материал.

Друго изкривяване в резултат на този бум е, че ароматните насаждения са изникнали на места, където климатът не е най-подходящият. Културата обаче се оказва по-доходна от зърното, въпреки че трябват две-три години, за да се създадат тези насаждения. "Никой няма точни данни за новите площи. Има места, за които не подозираме, че има лавандула", разказва Лисичаров.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.