1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Екоорганизации против подвеждащи етикети

Екоорганизации против подвеждащи етикети

На фокус на вносителите на жалбата са няколко компании и платформи

Правни действия за защита на надеждни етикети върху екологичните хранителни продукти предприема Европейската федерация за биологично земеделие. Според организацията тези етикети имат голямо въздействие върху биопродуктите и трябва да подобрят предлагането за потребителите и защитата на околната среда.  
 
В хранителния сектор има различни движения за биологично земеделие, всяко със своето лого или етикети. В някои случаи тези обозначения могат да бъдат неточни или подвеждащи за потребителите. Затова Федерацията за биоземеделие и Френската асоциация за органично селско стопанство сезираха съд в Париж с искането да се прекрати използването на етикети „Еко“ за продукти, които не са произведени по биостандартите.  
 
На фокус на вносителите на жалбата са няколко компании и платформи, които в своите стоки използват етикета „Еко-скор“. Те смятат, че той противоречи на регламента за биологичното производство и представлява подвеждаща търговска практика в ущърб на потребителите и пазара. Като аргумент се посочва, че незаконно се свързва умалителното „Еко“ с несертифицирани биологични продукти, което вероятно ще създаде объркване в съзнанието на обществеността, не само френската, но и по-широко европейската, която няма да може да направи разлика между продуктите от конвенционално производство и такива от биологично. Освен това употребата на такъв етикет насърчава интензивното и конвенционално производство, а не прехода към процеси, които зачитат околната среда и биоразнообразието.  
 
Движението за биологично земеделие е разтревожено от разпространението на тези системи за етикетиране в няколко страни от Европейския съюз. От Европейската федерация за биологично земеделие изтъкват, че е важно потребителите да бъдат информирани относно екологичната стойност на техния избор на храни, но това трябва да се направи въз основа на методологии, които отчитат всички външни фактори, свързани с различните начини на селскостопанско производство, по-специално върху биологичното разнообразие.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.